🔴31,4% dintre români suferă de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderali.

🔴31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani au obezitate. Dintre aceştia, 21,5% prezintă obezitate de gradul I, 7,2% au obezitate de gradul II şi 2,7% suferă de obezitate morbidă.

🔴34,6% sunt supraponderali şi doar o linie fină îi mai desparte de obezitate.

🔴18,6% dintre copiii români suferă de obezitate. În majoritatea cazurilor, acest lucru se datorează obiceiurilor părinților. Obiceiurile se transmit la copii.

🔴România este în locurile fruntașe în Europa când vine vorba de obezitate. Imaginați-vă doar atât: 1 din 3 români suferă de obezitate! Atenție, OBEZITATE!😱

🔴1 din 4 copii, la fel, suferă de obezitate. Vă dați seama ce adolescență va avea acest copil? Pe lângă faptul că e predispus la diferite afecțiuni, stima lui de sine e praf. Cum va deveni un adult încrezător? Cum se va bucura de copilărie dacă el e obez?

Cu toate în România nu există o educație puternică în direcția asta, mă bucur enorm că fitnessul este în trend ascendent și mă aștept ca în anii următori aceste procente să scadă.

Obezitatea poate duce la probleme care afectează calitatea vieții zilnice, precum:

❌Lipsa aerului, senzație de sufocare;

❌Transpirație excesivă;

❌Sforăit;

❌Dificultatea de a face mișcare fizică;

❌Senzație de oboseală continuă;

❌Dureri articulare și de spate;

❌Izolare socială;

Pe lângă aceste probleme, obezitatea poate cauza alte afecțiuni medicale ce pot pune viața unei persoane în pericol, precum:

❗️Boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale: din cauza colesteroului și aterosclerozei (depozitele de grăsime care se depun pe artere);

❗️Diabet de tip II;

❗️Tensiune arterială crescută;

❗️Astm;

❗️Mai multe tipuri de cancer: cancer de stomac, de sân, de col uterin, de ovare, de colon, de rect, de esofag, de ficat, pancreatic, de prostată etc.;

❗️Boala de reflux gastro-esofagian;

❗️Probleme digestive: obezitatea crește riscul de a dezvolta arsuri la stomac și alte boli digestive;

❗️Probleme sexuale și de fertilitate: obezitatea duce la infertilitate și menstruații neregulate la femei și la disfuncție erectilă la bărbați;

❗️Osteoartrită;

❗️Apnee în somn: întreruperea respirației în timpul somnului, ceea ce poate duce la somnolență în timpul zilei;

❗️Boli ale ficatului și ale rinichilor;

❗️Complicații în timpul sarcinii: preeclampsia (creștere periculoasă a tensiunii arteriale) sau diabet gestiațional;

❗️Scurtarea speranței de viață;

❗️Sindromul metabolic – care include hipertensiunea arterială şi diabet.

Obezitatea reduce drastic calitatea generală a vieții. Persoanele care au obezitate de gradul 2 sau 3 nici nu se mai pot deplasa și nu mai fac nimic din ceea ce făceau înainte, astfel că se pot confrunta inclusiv cu discriminare din partea celorlalți.

Efectele obezității asupra stimei de sine

Pe lângă problemele medicale fizice, obezitatea duce și la probleme emoționale, precum scăderea încrederii și stimei de sine, din cauza aspectului estetic.

O stimă de sine scăzută poate afecta relațiile cu familia și prietenii și poate determina apariția:

🚫Depresiei;

🚫Izolării sociale;

🚫Anxietății;

🚫Sentimentelor de rușine și vinovăție;

🚫Stresului;

🚫Comportamentelor de evitare socială.

Mai ales în cazul obezității infantile, copiii care sunt marginalizați din cauza greutății lor pot fi afectați profund, pentru că sunt în plin proces de creștere și formare. În acest caz, rolul părinților este crucial, pentru că aceștia pot schimba stilul de viață și pot modifica obiceiurile alimentare greșite ale copiilor.

✅Cum rezolvați problema obezitații?

Răspunsul este simplu: adoptarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung. Aceste obiceiuri vor influența calitatea vieții, greutatea optimă și starea de bine.

Atenție: obiceiuri nu înseamnă diete și alte acțiuni care pot face mai mult rău decât bine!

Cu ocazia asta vreau să postez și 2 rezultate. Două persoane care au plecat de la obezitate de gradul 2, iar astăzi sunt normoponderali.

Obiceiurile ne definesc!

Ai grijă de tine, ai grijă de familia ta!

Dacă vrei să ai un partener ce să te susțina în această luptă, sunt aici.
E de ajuns să-ți completezi datele și ne auzim.